Türkiye’nin Hayvansal Üretimi Sempozyumu Gerçekleştirildi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından Türkiye`de tarım öğreniminin 171`inci yılı dolayısıyla 10 – 11 Ocak 2017 tarihlerinde "Türkiye`nin Hayvansal Üretimi" Sempozyumu düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK’in iştirak ettiği sempozyuma çok sayıda Öğretim Üyesi ve Sivil Toplum Kuruluşunun temsilcileri katıldı.

 Fakültenin konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan Sayın Faruk ÇELİK, dünya nüfusunun arttığını, tarım arazilerinin ise giderek azaldığını dile getirerek, tarım arazilerinin yok olmasının, amaç dışı kullanımının önüne geçmek gerektiğini söyledi.

ÇELİK, tarım sektörünün büyümesi, gelişmesi için devletin mali bir seferberlik içerisinde bulunduğunu, bütçenin imkânlarını tarım sektörü için zorladıklarını dile getirerek, 2003-2016 arasında hayvancılığa 20,7 milyar lira olmak üzere toplam 90,2 milyar lira tarımsal destek verdiklerini kaydetti. 15 bin genç çiftçiye hibe desteği sağladıklarının altını çizen ÇELİK, üreticiye bu yıl 12,8 milyar lira nakdi destek vereceklerine dikkati çekti.

"Milli Tarım Projesi ile birçok yeniliğe imza atılacak"

Milli Tarım Projesi ile tarım sektöründe birçok yeniliğe imza atılacağını belirten ÇELİK, bu sene ilk yerli etçil anaç tavuğun piyasaya sürüleceğini bildirdi. Havza bazlı üretim ve destekleme modeline geçildiğini hatırlatan ÇELİK, havza ve ürün bazında desteklemelerin verileceğini, bazı bölgelerdeki çiftçileri de makarnalık buğday üretiminde destekleyeceklerini ifade etti.

Milli Tarım Projesinin en önemli başlıklarından birinin de hastalıklardan ari bölgelerin yaygınlaştırılması olduğunu anlatan ÇELİK, "Türkiye`de bütün bölgelerde şap ile ilgili aşı kampanyasını başlattık. Hayvanların geçişi ile ilgili Adana`dan Samsun`a bir hat çekerek bu hattın batısına geçerken dinlenme istasyonlarında hayvan refahı ve sağlığı açısından gerekli kontroller yapılmadan geçiş sağlanmayacak. İlk etapta böyle bir uygulama, kısa süre sonra da tüm Türkiye`nin ari bölge haline getirilmesi ile ilgili çalışmalarımızı tamamlamış olacağız." diye konuştu.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğini temsilen sempozyuma katılan Genel Sekreter Dr. Hüseyin VELİOĞLU ise “Üretici Örgütlenmesi” başlığı altında sunum gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından ZMO`nun Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile meslekte 50. yıl ödülleri sahiplerine takdim edildi.

 

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız