KAMUOYU DUYURUSU ÇİĞ SÜT FİYATLARI

Son aylarda çiğ süt piyasasında yaşanmakta olan sorunlar nedeniyle yetiştiriciler zor bir süreçten geçmektedir ve çiğ süt üretimi sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmaktadır. Uzun süreli çözümsüz dönemler çiğ süt üretimi ve anaç hayvan varlığı açısından hep krizlere neden olmuştur. Geçmiş yıllardaki acı dönemleri tekrar tecrübe etmenin kimseye fayda sağlamayacağı açıktır.

            Konya ve diğer İç Anadolu illerinde kurulu bulunan süt tozu işleme tesislerinin çiğ süt bırakması ile başlayan sorunlar, Güney Marmara diğer bölgelerdeki süt sanayicisinin düzenli alım yaptığı bölgedeki sütü bırakarak, Konya ve civar İllerdeki fiyatı düşen çiğ sütü nakliye maliyetlerine rağmen daha ucuza tedarik etmeleri nedeniyle düşük fiyattan almaları ile genişlemiştir.

            Tüm bunların üzerine; artan süt karşılığı yem alımı dayatması, uzayan ödeme vadeleri, kaldırılan kalite primleri uygulamaları da eklenince tüm yük üreticinin sırtına yüklenmiş, üretim sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmaya başlamıştır.

                        Tarım ve Orman Bakanlığımızın Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla uygulamaya koyduğu süt tozu regülasyonu, yerinde ve etkili bir müdahale olmuştur. Arz fazlası süt,  piyasayı baskılamadan değerlendirilmiş, yetiştiricinin sütü yerde kalmamış, mağduriyetin önüne geçilmiştir. Bakanlığımıza bu kapsamdaki müdahaleleri için tüm yetiştiricilerimiz adına teşekkürlerimizi iletiriz. Bu ve benzeri regülasyon uygulamalarının ihtiyaç hasıl olduğu müddetçe devam etmesi hem sürdürülebilirlik hem de anaç hayvan varlığının korunması çerçevesinde büyük önem arz etmektedir.

                        Biz yetiştiriciler her dönem gerçekçi maliyet hesapları yapılarak ve üzerine eklenecek refah payı ile açıklanması gereken çiğ süt fiyatının üreticinin üretimde kalması ve üretimin sürdürülebilir olması açısından uygulanabilecek en etkili model olduğunu belirttik. Açıklanan çiğ süt fiyatlarının bir ay geçmeden atıl ve yetersiz kaldığı dönemlerde bile üretime devam ettik. Maliyetler göz önünde bulundurularak hesaplanacak ve ilan edilecek çiğ süt fiyatının üreticiyi memnun etmesi, sahada karşılığını bulması ve uygulanabilir olması sürdürülebilirlik açısından çok büyük önem taşımaktadır.

            Bazı bölgelerdeki çiğ sütün alım fiyatlarının %30 kadar düşmesine rağmen marketlerin perakende raf fiyatlarında herhangi bir gerileme olmamıştır, aksine artarak devam etmektedir. Bu kapsamda süt sanayicisinin bindiği dalı kesmekte olduğunu belirtmek hiç de yanlış bir ifade olmaz.

                        Unutulmamalıdır ki; yem sanayisi, süt sanayisi ve marketler bu yetiştirici üretime devam edebildiği sürece var olacaktır.

 

Kamuoyuna Saygılarımızla Arz Ederiz.

 

Kamil ÖZCAN

Genel Başkan

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız