İç Anadolu Bölgesi İl Birlik Başkanları Toplantısı Aksaray’da Gerçekleştirildi

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından 21 Haziran 2017 tarihinde, İç Anadolu Bölgesi İl Birlik Başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Aksaray ilinde gerçekleştirilen toplantıya  Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin ÖZDEN,  Muhasip Üye Sırrı ÖZTÜRK, Yönetim Kurulu Üyeleri Yunus GÜZEL, Nurhan DAYAN, Ahmet YILMAZ, Edip YILDIZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan DEMİROK, Aksaray Valisi Aykut PEKMEZ, Aksaray İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami ZABUN ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf ŞAHİN katılım sağladı.

Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Niğde, Karaman ve Kırklareli İl DSYB Başkanlarının katıldığı toplantıda, Türkiye genelindeki hayvancılık sorunları, çözüm önerileri, gelişmeler ve kaliteli üretim çalışmaları masaya yatırıldı. Programda konuşma yapan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin ÖZDEN döl kontrol projesini ele alarak;  “Projeler kesintisiz olarak 2000 yılından beri devam etmekte. 2000 yılında siyah alaca, Holstein ırkı ile girdiğimiz bu yolda son 7-8 yıldır kombine ırk dediğimiz Simental, Montofon veya Brown Swiss ırkı boğaları da işletmemize dahil ederek Türkiye hayvancılığına çeşitlilik kazandırdık. Bu kombine ırkta et açığımızı bir nebze de olsa giderilmesini amaçladık” ifadelerini kullandı.

Aksaray İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir KAYAN ise Aksaray’da hayvan sayıları ile gelişmelerden bahsederek; “Aksaray’da yaklaşık 226 bin civarında kayıtlı hayvan sayımız var. Bunların 103 bini damızlık birliğine üye hayvanlardır. 45 bini damızlık birliğine kayıtlı anaç sığır sayısıdır. Aksaray’da yaklaşık 152.000 Holstein, 62.000 Simental,  6.500 Montofon ve 400 adet de İsveç Kırmızı ırkı hayvanımız bulunmakta. Bunun yanında da yaklaşık 5 bine yakın da yerli ırkımız var. Aksaray’da yaklaşık günlük 1.070 ton süt üretiliyor. Bunun yaklaşık 170 tonu Aksaray damızlık birliği aracılığı ile pazarlanıyor. Bu sütler 3 ulusal firmaya verilmekte. Aksaray’da bugün itibari ile hastalıklarından ari işletme sayısı ise 25 adettir. Aksaray’da ıslah çalışmalarını biz veteriner hekimlerle yaptığımız protokol neticesinde bütün üyelerimize GenTürk spermaları uygulaması ile ıslah yapmaktayız. Geçen yıl suni tohumlama sayısı aylık 7.500 iken, bu yıl ilk 6 ayda ciddi bir düşme var. Aylık suni tohumlama sayısının 4.500 civarına gerilediğini görüyoruz.  Türkiye hayvancılığını geriye değil ileriye gittiğini görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kaliteli üretim, sağlıklı ve hijyenik üretim, kazançlı üretim ve geliştirme konuları masaya yatırıldı.

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız