İl Birlik Başkanları Toplantısı Sayın Bakanımızın Katılımıyla Gerçekleşti

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin teknik ve idari konularının yanı sıra hayvancılık sektöründe yaşanan güncel sorunların değerlendirildiği İl Birlik Başkanları Toplantısı, 5 Aralık 2022 tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Recep SEMİZ, Hayvancılık Genel Müdürü Salih ÇELİK, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Ramazan KOÇAK, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ, Islah Daire Başkanı Adem BÖLÜKBAŞI, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa KAYHAN, Bakanlık Bürokratları, Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN, Genel Başkan Yardımcısı Yunus BAYDAR, Muhasip Üye Metin YARAŞCI, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet ŞİMŞEK, Cemil GÜLFEN, Talat ÇETİNER, Bülent OZAN, Denetleme Kurulu Üyeleri Hasan Ahmet KIRLIOĞLU, Mehmet Sedat GÜNGÖR, Ergül GÜNAYDIN, İl Birlik Başkanları ve Sorumlu Müdürleri katıldı.

Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN konuşmasında, hayvan başına yıllık süt üretiminin yükseltilmesinde Birliklerimizin emeğinin çok olduğunu anlattı. Yetiştiricilere üniversitelerle işbirliği halinde eğitim verilmeye devam edildiğini vurgulayan ÖZCAN, bu kapsamda tüm köylere ulaştıklarını söyledi.

ÖZCAN, “Ülke olarak; Ekonomik, siyasi, askeri her alanda nasıl mücadele verdiysek üretmek için bugün de mücadelemiz artarak devam edecektir. Özellikle sektörel anlamda üzerimize düşeni yapmaya biz hazırız. Bizler de bu mücadeleye üreterek destek veriyoruz.” dedi.

ÖZCAN, süt fiyatlarında belli kuralların olması gerektiğini belirterek, üretici ve sanayiciyi üzmeyecek tek tip bir "süt sözleşmesine" ihtiyaç olduğunu belirtti. ÖZCAN, Birliklerle yetiştiricilerin maddi bir ilişkiye girmemesi için de düzenleme talep etti.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, yatırım ve desteklemelerle damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceklerini, daha kaliteli ve verimli üretim yapmak için hep birlikte çalışacağını söyledi.

KİRİŞCİ, ayrıca ıslah çalışmalarında büyükbaşta verimliliği artırmayı hedeflediklerine işaret ederek Birliklerin, hayvan ıslahı konusunda Bakanlığın en önemli paydaşı ve yol arkadaşı olduğunu anlattı.

Islah konusunda yapılan çalışmalara ivme kazandırmak için verilen desteklerin kapsamının genişletildiğini anımsatan KİRİŞCİ, "Hayvan ıslahında kayıtlılık, doğru, güvenilir ve kullanılabilir verilerin oluşturulması son derece önemli. Bu konu Birliklerimizin en temel ilkesi olmalıdır. Toplanan bu veriler gelecek nesillerin ebeveynlerinin belirlenmesi ve ülke hayvancılığının gelişimine katkı sağlaması açısından hayati önem taşır. Sizlerin bu konuya oldukça önem verdiğinizi biliyorum ama daha fazla dikkat ve gayret göstermenizi istiyorum." ifadesini kullandı.

KİRİŞCİ, Genomik Seleksiyon Projesi kapsamında izinli üretim merkezlerinde bulunan Siyah Alaca (Holsteın) ırkı boğaların testine başlandığına işaret ederek, Simental ırkında da Genomik Seleksiyon çalışmalarını başlattıklarını vurguladı.

"Damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceğiz"

Damızlık düve alım desteği kapsamında, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düveler için yüzde 50, diğer tedarik merkezlerinden temin edilen düvelere ise yüzde 40 hibe desteği sağlandığını hatırlatan KİRİŞCİ, "Buna ilave olarak destekleme miktarı gebe düveler için yüzde 100 arttırılarak 40 bin liraya, boş düveler için yüzde 108 artırılarak 25 bin liraya yükseltilmiştir. Tüm bu yatırım ve desteklemelerle damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceğiz. Burada da en büyük görev Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerine düşmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

KİRİŞCİ, "Hayvancılığın geliştirilmesi ve ıslaha yönelik faaliyetlerin desteklenmesi adına ülkemizde damızlık boğa yetiştirilmesine desteklerimizi artırdık. Yerli üretim sperma kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Döl Kontrolü Desteği kapsamında hayvan başına 50 TL olan desteği 100 TL’ye yükselttik. Hayvancılık işletmelerinin damızlık ihtiyacının karşılanması hususunda yerli kaynakların kullanılması bizim açımızdan önemli bir husustur. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerimizin yerli damızlık hayvan yetiştirilmesi ve tedariki konusunda aktif olması, yetiştiricilerimizin talepleri noktasında kuruluş amaçlarına uygun duruş ve hizmet üretmeleri hepimiz için önemli bir yaklaşım olacaktır." dedi.

Verimli geçen programın ardından İl Birlik Başkanları bir araya gelerek illerindeki üreticilerin sorunları üzerine istişare toplantısı gerçekleştirildi. İl Birlik Başkanları Toplantımıza katılan başta Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ nezdinde Bakanlık yetkilileri, İl Birlik Başkanları, Sorumlu Müdürleri ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

 

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız