Dünya Kadın Çiftçiler Günü Başbakanımızın Katılımıyla Kutlandı

Bu yıl İzmir’in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilen Dünya Kadın Çiftçiler Günü Ödül Töreni Başbakan Sayın Binali YILDIRIM ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK’in katılımıyla 15 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

Merkez Birliğini temsilen Genel Başkan Cemalettin ÖZDEN ve Genel Sekreter Dr. Hüseyin VELİOĞLU’nun katıldığı ödül töreninde Başbakan “Milli Tarım Projesi” kapsamında önemli açıklamalarda bulundu: “Hayvancılıktaki modelle, yerli üretimi destekleyeceğiz”

"Türkiye sevdalısı çiftçilerimize sesleniyorum, basmadık yer, ekmedik yer kalmasın, bol bol ekin. Bitkisel üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da ihtiyaçları karşılayacak yeni bir yöntem geliştirdik. Milli Tarım Projesi`nin ikinci bölümü hayvancılıkta. Hayvancılıktaki model, esas itibarıyla yerli üretimi destekleme modeli. Bu ne demek, kendi hayvan varlığımızı arttırmak. Bunun için belki damızlık amacıyla ithalat yapacağız. `Eti ucuzlatacağım, et ihtiyacını karşılayacağım` diye bu kadar zengin toprakları olan, bu kadar imkânı olan bir ülkenin, sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu illerimiz toplam mera varlığımızın yüzde 52`sini, büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 32`sini oluşturuyor. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek, mal, davar yayılacak. Meraları, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya vereceğiz." dedi.

“22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık üretim merkezleri kuracağız"

YILDIRIM, 25 ilde tüm aşıları yapılmış, 4 ayını doldurmuş buzağılara 750 lira destek vereceklerini açıklayarak, ahır, ağıl yapımının yüzde 50`sini de devletin vereceğini söyledi.

Düve alımında da yüzde 30 hibe verileceğini bildiren Yıldırım, "Düve diyelim ki bin lira, 700 lirasını siz vereceksiniz, 300 lirasını da devlet verecek. 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık üretim merkezi de kuracağız." dedi.

Damızlık hayvana alınacak alet edevata yüzde 50 destek olacaklarının altını çizen Başbakan Yıldırım, "Üreticilerimiz, bu merkezlerden hayvan almak istediklerinde rahatlıkla kredi de kullanabilecekler. Tefeci yerine doğrudan bu merkezden destek alabilecek, böylece damızlık ve yerli hayvan üreticiliğinde belirli bir seviyeye gelmiş olacağız." diye konuştu.

"ESK, süt fiyatlarına müdahale edecek"

Başbakan YILDIRIM, süt sektöründeki fiyatlara dair ise, "Ulusal Süt Konseyince uzlaşılan fiyatın altına düşülmesi durumunda hemen müdahale edilecek. Fiyatın düşmesi durumunda Et ve Süt Kurumu piyasaya girecek, fazlalığı alarak süt tozu yapacak. " dedi.

Süt fiyatlarını takip için bir merkez kurduklarını hatırlatan Binali YILDIRIM, tıpkı elektrikteki gibi kayıtların olacağını, Ankara’dan ekrandan bakıldığında üretim durumunun, kalite durumunun nasıl olduğunun tespit edileceğini aktardı.

“Hayvancılıkta hastalıktan ari bölgeleri yaygınlaştıracağız”

Başbakan YILDIRIM, ülkede 400 bin baş buzağı ölümünün gerçekleştiğine, bunun çok büyük bir kayıp olduğuna dikkati çekerek, "Hayvan hastalıklarının mücadelesinde gerekli başarıyı sağlayamadık. Neden? Hastalıktan ari bölge meselesi var. Şimdi sadece Trakya ari bölge. Zamanla bunu Marmara`ya, Orta Anadolu`ya yaygınlaştıracağız. İlerleyen yıllarda da doğuya doğru yaygınlaştıracağız. Bunun bir alt yapı hazırlığı var. Böylece bir zaman sonra Türkiye’nin her tarafı hastalıktan ari hale gelmiş olacak." açıklamasında bulundu.

YILDIRIM, bu "ari bölgeler"in yaygınlaşmasıyla beraber şap gibi "geldi mi dağıtan" hastalıklarla çok daha iyi mücadele edilebileceğini vurguladı.

Ari bölgelere, yani karantina bölgelerine ilaveten hayvan nakillerinin sağlıklı yürütülmesi için dört ayrı noktada dinlendirme ve kontrol noktası yapacaklarını aktaran YILDIRIM, böylece hayvanların nakil sırasında yolda telef olmayacağını dile getirdi.

img-20161014-wa0015 ylo_7966

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız