Sığırlarda Ayak Hastalıkları ve Tırnak Bakımı Kursu Yozgat’da Gerçekleştirildi

Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birlikleri personellerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması amacıyla düzenlenen, “Sığırlarda Ayak Hastalıkları ve Tırnak Bakımı Kursu” Yozgat’ta gerçekleştirildi.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yozgat DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı SELVİ ve Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR’in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği kursa, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İlker İPEK, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği personellerinden Bülent TOKLU,  Ziraat Mühendisi Onur YİĞİT ile Erzincan, Elazığ, Niğde, Çorum, Kırşehir ve Yozgat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinden görevli personeller katılım sağladı. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yozgat DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı SELVİ açılış konuşmasında, Ayak ve Tırnak Problemleri için birlik üyelerinin sahibi oldukları sürülerde yaşanan en önemli sorunların başında geldiğini söyledi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri üyelerinin ihtiyacı olan tırnak bakımı hizmetinin yaygın şekilde verilmesinin amaçlandığını aktardı. Selvi, Yozgat’ın Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden olduğunu belirterek, “Tüm çalışmalar bölgemizde hayvancılık sektörünü daha ileriye taşımak amacıyla yapılmaktadır. Yetiştiricimizin ve sektörün ihtiyacı olan birçok konuda birliğimiz elini taşın altına koymak suretiyle yatırımlarını yapmıştır. Bu doğrultuda yatırımlarımızın devamı gelecektir” dedi.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Ziraat Mühendisi Onur YİĞİT, Ayak - Bacak özellikleri, genetik ve çevre ile ilişkisi ve Hayvan Besleme Tırnak İlişkisi hakkında eğitim verdi. Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahtiyar BAKIR ayak hastalıkları, nedenleri, insidansı, tedavi ve koruma yöntemleri, tırnak kesimi ve pansumanı konularında eğitim verdi. Özellikle hayvanların hareket etme imkanı kısıtlı işletmelerde tırnakların aşırı uzamasına bağlı tırnak bozuklukları ve hastalıklar meydana gelebildiğine dikkat çeken Bakır, “Uzayan tırnaklar arasında biriken ahır pislikleri hareketsizlikten atılamaz ve enfeksiyona sebebiyet verir. Enfeksiyonla da hayvanda topallama meydana gelir” diye konuştu. Topallayan hayvanın yeterince beslenemeyeceğini, bunun da süt verimini azaltacağına işaret eden Bakır, “Hayvanların refahı ve verimin artması için ayak ve tırnak bakımının ciddiye alınması gerekir. Tırnak kesme işlemi, tırnaktaki fazla dokuları ortadan kaldırmak için yapılır. Ancak bu konuda tecrübeli kişilere yaptırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Eğitim kapsamında çiftlikte sığırlara tırnak kesimi uygulaması yapıldı.

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız